Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ


Διάστρεμμα ονομάζουμε την κάκκωση που προκαλείται σε μια άρθρωση, όταν οι ιστοί και οι σύνδεσμοι που βρίσκονται γύρω από αυτή διασπαστούν ξαφνικά.

ΑΚΡΑ

Τα κατάγματα των άκρν είναι πάρα πολύ συχνά και συμβαίνουν σ' όλες τις ηλικίες.

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να παρατηρηθούν σε όλες τις μοίρες της, αυχενική, θωρακική, οσφυική ή και ιερή. Όσο πιο ψηλά είναι ο τραυματισμός, τόσο πιο βαρειά μπορεί να είναι η αναπηρία. Το 1/3 των καταγμάτων παρατηρούνται στην αυχενική μοίρα (πιο ευαίσθητη και ευκίνητη). Μετά από κάταγμα, τα νευρολογικά συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ασήμαντα έως βαρύτατα με πλήρη παράλυση των άκρων (τετραπληγία) και αδυναμία του ασθενούς να αναπνεύσει με τις δικές του δυνάμεις. Η διάγνωση γίνεται από την κλινική εξέταση, το ιστορικό του τραυματισμού (τροχαίο, εργατικό, αθλητικό ατύχημα ή εγκληματική ενέργεια) και τις απεικονιστικές εξετάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν απλές ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία.

ΠΡΟΣΩΠΟ

,
Τα κατάγματα κρανίου συμβαίνουν μετά από κάκωση κεφαλής και η διάγνωσή τους γίνεται με απλή ακτινογραφία κρανίου. Μετά πρέπει πάντα να γίνεται αξονική τομογραφία εγκεφάλου για να αποκλειστεί η συνύπαρξη αιματώματος κάτω από το κρανίο, που μπορεί να πιέσει τον εγκέφαλο και να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς. Αν δεν υπάρχει αιμάτωμα δεν απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση εκτός κι αν το κάταγμα έχει παρεκτοπίσει το οστό μέσα στο κρανίο, πιέζοντας τον εγκέφαλο (εμπίεσμα). Συνεπώς το εμπίεσμα ανατάσσεται με χειρουργική επέμβαση, εκτός κι αν είναι πολύ μικρό.  Αν το τραύμα της κεφαλής στην περιοχή του κατάγματος είναι ανοικτό, τότε το κάταγμα ονομάζεται επιπλεγμένο και χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση για καθαρισμό από ξένα σώματα για την αποφυγή λοίμωξης. Ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο μερικές μέρες για να παρακολουθείται η νευρολογική του εικόνα. Σε απλά ρωγμώδη κατάγματα αρκούν 1-2 ημέρες νοσηλείας για απλή παρακολούθηση.

ΚΡΑΝΙΟ

Τα κατάγματα κρανίου συμβαίνουν μετά από κάκωση κεφαλής και η διάγνωσή τους γίνεται με απλή ακτινογραφία κρανίου. Μετά πρέπει πάντα να γίνεται αξονική τομογραφία εγκεφάλου για να αποκλειστεί η συνύπαρξη αιματώματος κάτω από το κρανίο, που μπορεί να πιέσει τον εγκέφαλο και να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς. Αν δεν υπάρχει αιμάτωμα δεν απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση εκτός κι αν το κάταγμα έχει παρεκτοπίσει το οστό μέσα στο κρανίο, πιέζοντας τον εγκέφαλο (εμπίεσμα). Συνεπώς το εμπίεσμα ανατάσσεται με χειρουργική επέμβαση, εκτός κι αν είναι πολύ μικρό.  Αν το τραύμα της κεφαλής στην περιοχή του κατάγματος είναι ανοικτό, τότε το κάταγμα ονομάζεται επιπλεγμένο και χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση για καθαρισμό από ξένα σώματα για την αποφυγή λοίμωξης. Ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο μερικές μέρες για να παρακολουθείται η νευρολογική του εικόνα. Σε απλά ρωγμώδη κατάγματα αρκούν 1-2 ημέρες νοσηλείας για απλή παρακολούθηση.

ΚΙΡΣΟΙ-ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ

Οι κιρσοί, το κιρσώδες έλκος, οι αιμορροΐδες και η φλεβίτιδα είναι προβλήματα που οφείλονται στην κατάρρευση των φλεβών.     
Η λανθασμένη διατροφή και ή ελλιπής αποβολή των αχρήστων από το σώμα κάνουν το αίμα παχύρευστο, αργοκίνητο και τοξικό. Αυτό επηρεάζει με τον καιρό το εσωτερικό τοίχωμα των φλεβών και δημιουργεί μια κατάσταση πού μπορεί να ονομαστεί φλεγμονή. Σιγά-σιγά το μυϊκό τοίχωμα αδυνατίζει και δεν είμαστε μακριά από την κατάρρευση τής φλέβας, πού μπορεί να επέλθει από ένα σοβαρό κτύπημα, από τοκετό, παχυσαρκία, απότομο χάσιμο βάρους, συνεχή ορθοστασία, κ.α.

 

ΑΙΜΟΠΤΥΣΗ




Σαν αιμόπτυση . ορίζεται η απόχρεμψη, αποβολή αίματος από το στόμα, που προέρχεται κάτω από το νοητό επίπεδο που βρίσκονται ανατομικά οι φωνητικές χορδές. Η αιμόπτυση χαρακτηρίζεται σαν ασήμαντη – μέση – μαζική (αυθαίρετος ορισμός για σπάνια η ποσότητα του αίματος μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια). Σαν μαζική αιμόπτυση χαρακτηρίζεται η αποβολή 200-500 ml το 24ωρο
Στην περίπτωση αυτή προηγείται η θεραπευτική υποστήριξη από τη διαγνωστική προσέγγιση. Οι πνεύμονες διαθέτουν διπλή αιμάτωση. Ανατομικά οι πνευμονικές αρτηρίες εκφύονται από την δεξιά κοιλία της καρδιάς και αιματώνουν το πνευμονικό παρέγχυμα σε χαμηλή πίεση παροχής αίματος. Οι βρογχικές αρτηρίες ξεκινούν από την αορτή, μεσοπλεύριες αρτηρίες και μεταφέρουν αίμα με πίεση προς τις αεροφόρους οδούς, αγγεία, πύλη πνευμόνων – σπλαγχνικό υπεζωκότα.





ΓΑΣΤΡΟΡΡΑΓΙΑ

Η γαστρορραγία είναι παθολογική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από αιμορραγία στομάχου και στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτεί επιθετική ενδονοσοκομειακή αγωγή. Η παθολογική αυτή κατάσταση είναι συχνά σιωπηλή, αλλά άμεσα απειλητική για την ζωή του ασθενούς, λόγω της ραγδαίας πτώσης του αιματοκρίτη, της πίεσης του αίματος, της αιμάτωσης ζωτικών οργάνων.

ΩΤΟΡΡΑΓΙΑ

Αιµορραγία από το αυτί είναι δυνατόν να προκληθεί από τραυµατισµό που προκάλεσε ρήξη τυµπάνου.

    Τι θα δείτε:
  • Απώλεια αίµατος από το αυτί.
  • Εάν η αιτιολογία της αιµορραγίας είναι η ρήξη τυµπάνου, ο πάσχων θα παραπονεθεί για έντονο πόνο στο αυτί σε συνδυασµό µε πονοκέφαλο και ελάττωση της ακοής.


    Τι πρέπει να κάνετε:
  • Ζητήστε από τον πάσχοντα να γυρίσει το κεφάλι του από την πλευρά του τραυµατισµένου αυτιού, έτσι ώστε το αίµα να πέφτει προς τα κάτω.
  • Αναζητήστε ιατρική βοήθεια.


    Τι δεν πρέπει να κάνετε:
  • Μη βουλώνετε το αυτί µε γάζες.

ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ



H ρινορραγία ή επίσταξη είναι η αιμορραγία από τη μύτη. Πρόκειται για μία εξαιρετικά συχνή κατάσταση (υπολογίζεται ότι το 10 με 12% των ανθρώπων έχουν ένα επεισόδιο επίσταξης στην διάρκεια της ζωής τους) , η οποία συνήθως δεν οφείλεται σε σοβαρά αίτια και μπορεί τις περισσότερες φορές αντιμετωπισθεί , χωρίς τη βοήθεια ιατρού

ΚΑΤΑΠΟΣΗ ΞΕΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην κατάποση ξένων σωμάτων.  Ενθαρρύνουμε το παιδί και τους γονείς να επικοινωνήσουν με το γιατρό.

ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟ ΑΥΤΙ



Τα παιδιά συχνά σφηνώνουν μικρά αντικείμενα, όπως μπιζέλια η στραγάλια, στα αυτιά η στη μύτη τους.
Μην προσπαθήσετε να τα βγάλετε , αλλά μεταφέρεται το παιδι σε γιατρό η στο εφημερεύον νοσοκομείο

ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΤΗ ΜΥΤΗ

Τι κάνουμε στην περίπτωση που ένα ξένο σώμα έχει μπει στη μύτη του πάσχοντα:
1. Του ζητάμε να αναπνέει από το στόμα και το διατηρούμε ήρεμο.
2. Πηγαίνουμε στο νοσοκομείο.

ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ


Σε περίπτωση που ένα αιχμηρό αντικείμενο σφηνωθεί στο δέρμα, όπως αγκίστρι ψαρέματος, προσπαθήστε να το βγάλετε μονός σας μόνο όταν δεν υπάρχει δυνατότητα ιατρικής βοήθειας και μην παραλείψετε να συμβουλευτείτε γιατρό κατόπιν, λόγο του μεγάλου κινδύνου λοιμώξεως.

ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ

Ένα ξένο σώμα στην επιφάνεια του ματιού μπορεί να προκαλέσει πόνο, κοκκίνισμα και ευαισθησία στο φώς. Το ξένο σώμα συχνά προκαλεί ανεξέλεγκτο δάκρυσμα και ανοιγόκλεισμα του ματιού. Αν και τα υμπτώματα αυτά μπορεί να μειωθούν, ακόμα και αν το σώμα παραμένει στο μάτι, το αντικείμενο πρέπει να βγει απαραιτήτως από οφθαλμίατρο για να προληφθεί μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.
Για να εμποδίσετε το άτομο να τρίψει το μάτι του, σκεπαστέ και τα δυο μάτια με μαλακά ταμπόν και δέστε τα ελαφρά για να κρατηθούν στη θέση του§, δένοντας ένα κομμάτι καθαρή γάζα γύρω από το κεφάλι του

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΚΟΙΛΙΑ

Συνιστάται κάθε κοιλιακός πόνος να αντιμετωπίζεται από υπεύθυνο γιατρό. Απλά παυσίπονα μπορούμε να χορηγήσουμε, χωρίς να ξεχάσουμε να αναφέρουμε τη λήψη τους, στον θεράποντα γιατρό.

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΑΥΤΙ

Συνήθως είναι πολύ δυνατός και οφείλεται σε φλεγμονή ή τραύμα

ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣ

Τερηδόνα ή απόστημα είναι οι συνηθέστερες αιτίες. Παρουσιάζεται μεγάλη ευαισθησία στο ζεστό και στο κρύο.







ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ

Ο πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία θεωρείται ότι είναι το συχνότερο σύμπτωμα για το οποίο αναζητείται ιατρική συμβουλή. Οι περισσότεροι ασθενείς όμως έχουν πρώτα δοκιμάσει και μόνοι τους να βρουν ανακούφιση.
Ο πονοκέφαλος είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε. Είναι ένα από τα πλέον διφορούμενης σημασίας συμπτώματα. Για κάποιους μπορεί να αποτελεί τακτική ρουτίνα και «κομμάτι της ζωής τους», ενώ άλλοι δεν εμφανίζουν πονοκέφαλο σχεδόν ποτέ. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας πάθησης, ενώ κάποτε μπορεί να αποτελεί προοίμιο σοβαρότατων καταστάσεων. Όταν υποκρύπτει κάποια πάθηση η κεφαλαλγία ονομάζεται συμπτωματική ή δευτεροπαθής. Αντίθετα, στην περίπτωση των ατόμων που την εμφανίζουν με «ιδιοσυγκρασιακό» χαρακτήρα ονομάζεται λειτουργική ή πρωτοπαθής. Η διάκριση μεταξύ των δύο καταστάσεων ανήκει στην αρμοδιότητα του νευρολόγου αλλά συχνά απαιτείται πολύς χρόνος για να τεθεί η διάγνωση.


ΠΟΝΟΣ




Ορισμός: Ο πόνος είναι το συχνότερο σύμπτωμα που συνοδεύει όλες τις παθολογικες καταστάσεις καθώς και τις κακώσεις.

ΙΑΤΡΙΚΗ

Η Ιατρική είναι επιστήμη και τέχνη που ασχολείται με την έρευνα και την εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών του ανθρώπου. Θεωρείται μια από τις αρχαιότερες των πρακτικών επιστημών, έχοντας τις πρώτες της εφαρμογές στις απαρχές της ίδιας της ανθρώπινης κοινωνίας. Οι ιατροί κατά κανόνα χωρίζονται σε 4 κλάδους: της παθολογίας, της χειρουργικής, της κλινικο-εργαστηριακής ή εργαστηριακής ιατρικής, και της ψυχιατρικής.



ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Η οδοντιατρική ασχολείται με την στοματική υγεία και υγιεινή. Ο οδοντίατρος είναι υπεύθυνος για την διάγνωση, πρόγνωση, πρόληψη και θεραπεία ασθενειών (και συμπτωμάτων όπως πχ πόνος) των μαλακών και σκληρών ιστών του στόματος, και της άνω και κάτω γνάθου. Είναι κλάδος της ιατρικής επιστήμης. Στην οδοντιατρική υπάρχουν δυο αναγνωρισμένες ειδικότητες ( ορθοδοντική και γναθοχειρουργική )και κάποιες εξειδικεύσεις ( περιοδοντολογία , παιδοδοντιατρική κλπ ).



ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ






Σκοπός της φαρμακευτικής νοσηλευτικής είναι να μπορέσει ο μελλοντικός επιστήμονας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις εξελίξεις του κλάδου.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ






Κτηνιατρική είναι η επιστήμη που ασχολείται με την φροντίδα και θεραπεία των ζώων.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ




Νοσηλευτική είναι η τέχνη και επιστήμη υγείας που ασχολείται με την καθημερινή και λεπτομερή φροντίδα των ατόμων, της οικογένειας και της κοινότητας για τη πρόληψη, διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας σε όλο το φάσμα των φυσιολογικών βιοψυχοκοινωνικών λειτουργιών της. Ο νοσηλευτής ή η νοσηλεύτρια συνεργάζεται στενά με τον ιατρό και εφαρμόζει στη πράξη τις ιατρικές οδηγίες. Ο νοσηλευτής μπορεί να ασχολείται από την απλή χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και την διαλογή ασθενών, μέχρι παροχή βοήθειας στον ιατρό, κατά την αντιμετώπιση σοβαρών τραυμάτων ή χειρουργικών επεμβάσεων.

ΚΡΥΟΠΑΓΗΜΑΤΑ






Ο όρος κρυοπαγήματα περιλαμβάνει το πάγωμα των ιστών. Παγοκρύσταλλοι (ice crystals) σχηματίζονται στον μεσοκυττάριο χώρο, και μεγαλώνουν σε βάρος του ενδοκυττάριου ύδατος. Η προκαλούμενη κυτταρική αφυδάτωση σε συνδυασμό με την ισχαιμία λόγω αγγειοσύσπασης και το αυξημένο ιξώδες του αίματος, αποτελούν τους μηχανισμούς της βλάβης των ιστών (Oικονόμου Νικόλαος, 1978) . Το δέρμα και οι μύες είναι αρκετά πιο ευαίσθητα σε κρυοπάγημα από ότι οι τένοντες και τα οστά, πράγμα το οποίο εξηγεί το γιατί ο ασθενής μπορεί και κινεί τα παγωμένα δάκτυλα (Lawrence Way, 2008) .


ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Ακρωτηριασμός ή αποσπασματικό τραύμα είναι η κάκκωση που χαρακτηρίζεται από πλήρη ή μερική απόσπαση κάποιου άκρου του σώματος.

ΚΑΚΩΣΗ

Κάκωση είναι κάθε βλάβη του ανθρώπινου σώματος που προέρχεται από τη δράση εξωγενών, βίαιων παραγόντων.

ΕΚΔΟΡΑ

Πρόκειται για επιφανειακή λύση της συνέχειας της επιδερμίδας που προκαλείται από έντονο κνησμό. Μπορεί να είανι γραμμοειδής ή να έχει την εμφάνιση σαφώς αφοριζόμενων σημείων του δέρματος.



ΘΛΑΣΗ

Η διάρρηξη ή το τέντωμα ενό§ μυός, σαν αποτέλεσμα ξαφνικής καταπόνησης, μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία, πόνο, πρήξιμο και μυϊκό σπασμό. Για παράδειγμα, η θλάση μυών του κάτω μέρους της πλάτης είναι μια πολύ κοινή αιτία πόνων στην πλάτη. Οι θλάσεις είναι πολύ κοινές στους αθλητές. Ο κίνδυνος να πάθει κανείς θλάση μπορεί να περιοριστεί με την εκτέλεση προθέρμανσης, πριν αρχίσει οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα. Οι πρώτες βοήθειες συνίστανται κυρίως στο να βάλουμε το άτομο σε όσο το δυνατόν πιο άνετη θέση και να του δώσουμε ασπιρίνη ή ακεταμινοφέν (για παιδιά κάτω των 16).

ΓΙΑΤΡΟΙ


Γιατρός είναι ο επιστήμονας που φροντίζει για την πρόληψη, δίαγνωση, θεραπεία των πασχόντων.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ




Νοσοκομείο είναι ο οργανωμένος χώρος περίθαλψης των πασχόντων.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ






 Νοσηλευτής είναι το άτομο που είναι ικανό  να προάγει, να προστατεύει, να διατηρεί και να αποκαθιστά την υγεία των ατόμων/ομάδων ή την αυτονομία των ζωτικών φυσικών και διανοητικών λειτουργιών τους, λαμβάνοντας υπόψη την προσωπικότητα κάθε ατόμου καθώς και τα ψυχολογικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά του.